Höga Elräkningar?

Du kan sänka dina höga energikostnader med en modern braskamin!

Höga Elräkningar?

Du kan sänka dina höga energikostnader med en modern braskamin!

Sänk höga elkostnader med en braskamin


Ett sätt att spara tusenlappar är att installera en braskamin om man inte redan har en. En kamin som eldas med 14 kilo ved per dag ger ett energitillskott på 47 kWh per dygn. Räknat på 150 dagar oktober till mars blir det 7000 kWh, en besparing på hela 10 000 kronor.

– En modern braskamin ger mycket värme, slukar betydligt mindre ved än tidigare och ger också betydligt lägre elräkning. Myset får man på köpet, säger Catharina Björkman, Marketing Communication Manager på Contura.

Elden fyller en central roll i många hem och en miljon villaägare har redan valt att installera braskamin. Utvecklingen av braskaminer har varit enorm de senaste åren och en modern braskamin förbrukar 50 procent mindre ved och är 90 procent renare än en 30 år gammal kamin.

Med kraftigt stigande elpriser ser allt fler över sina värmesystem i hemmen och en lika effektiv som mysig åtgärd är att installera en braskamin. En familj kan enkelt spara upp till 3 000 kronor per år på att byta ut sin gamla kamin mot en ny, och upp till 10 000 kronor på att installera en braskamin om man inte har någon innan.

– En modern braskamin är mycket effektiv och om man eldar rätt så är eldningen dessutom koldioxidneutral. Oavsett om huset värms upp med fjärrvärme eller egen värmeanläggning är en braskamin ett bra komplement som ju också är en helt el-oberoende värmekälla, säger Catharina Björkman.

Att en amerikansk forkarstudie visar att avkoppling framför brasan dessutom är avstressande och har en positiv hälsoeffekt får räknas som en bonus i sammanhanget.

 

Tips på hur man ska elda för att spara på pengarna och miljön:

  • Välj en modern braskamin.
  • Elda bara med torr ved.
  • Regelbunden sotning av skorstenen samt besiktning.
  • Elda inte hushållsavfall, plast, målat, impregnerat virke eller liknande, då bildas hälsofarliga rökgaser.
  • Välj hellre lövved, som ger mer värme än barrved. Brinner dessutom lugnare.
  • Kontrollera röken. Är den vit, nästan genomskinlig så vet du att du eldar rätt.

    Uppvärmningen står för cirka 80 procent av hushållets energiförbrukning. Om du sänker temperaturen 1 grad kan du spara 5-6 procent i uppvärmningskostnad!